Mål och bedömning

Mål för arbetsområdet

Du skall:

  • 3D-modellera ett föremål efter
    beskrivning.
  • Skriva en rapport
  • Känna till något datorprogram för modellering av ett föremål, TinkerCad.
  • Du skall skriva en reflektion av det färdiga föremålet, i en rapport om din arbetsprocess, en fjärdedels sida
  • Lämna in din STL till din lärare fil med filnamnet "dittnamn_klass".stl

Arbetssätt:

Vi har gemensamma genomgångar av arbetsverktyget TinkerCad. Läraren visar funktioner och gör en enkel modellering. Du arbetar efter en byggbeskrivning och det finns byggbeskrivningar på papper och filmer som visar hur du modellerar.

Bedömning

  • Du har modellerat och gjort uppgiften efter beskrivning.
  • Föremålet håller storleken och är genomarbetad.
  • Du skall ha lämnat in en rapport om din arbetsprocess.

Introduktion till 3D-modellering


När du har läst det här avsnittet skall du:

  • Kunna vad som menas med 3D grafik.
  • Kunna vad 3D modellering är.
  • Kunna hur en 3D utskrift byggs upp.
  • Känna till något dataprogram för 3D-modellering.
  • Kunna följande begrepp: modellering, grafik, objekt, formgivning,

För att ett föremål ska kunna skrivas ut så måste det bearbetas. Det görs genom traditionell designprocess, ritteknik och att rita i 3D. Efter det så startar själva
3D-modelleringen.
 Du kan börja med att modellera direkt men det kommer kräva många ändringar och förbättringar innan det är klart.

Du har säkert tidigare mött det som kallas 3D-grafik? Då menas oftast bilder som representerar tredimensionella objekt som skapats i en dator. Dessa bilder kan vara animationer eller stillbilder. Vanliga användningsområden idag är rörliga bilder på webben eller i datorspel och animerade filmer.

Grafiken byggs upp genom att modellera objekt i en virtuell 3D-rymd inuti datorn där koordinater sedan projiceras på ett tvådimensionellt plan tillsammans med information om ljus och ytor. Detta skapar effekten av djup och perspektiv. I en förlängning av 3D-grafiken kommer nu 3D-skrivarna. Nu är det möjligt att skriva ut olika föremål. https://sv.wikipedia.org/wiki/3D-grafik

Modellering kan användas för att skapa fler vanliga föremål också. Idag använder många yrkesgrupper detta för att skapa 3D-modeller för att hjälpa dem med komplexa objekt från ovanliga synvinklar. Sådana objekt kan ta någon form, inklusive fantastiska former som inte eller inte kan existera i den verkliga världen. Du hittar sådana föremål i filmer som Avatar och andra filmer.
Källa: https://www.ddwei.info/3/2012/11/Vad-Ur-3D-modellering.html

3D-utskrifter är en form av tillverkningsteknik där ett tredimensionellt objekt skapas genom att material bygger upp föremålet av mycket tunna skikt av material. Idag kan du skapa föremål av de flesta material, plast, trä, metall, guld, mat, betong, glas, mänsklig vävnad, Om du inte har en egen 3D skrivare så har det under kommit företag som erbjuder personligt 3D tryckta modeller av objekt som har skannats, utförda i tre dimensioner i programvara, och sedan skrivas ut till kundens behov.
Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/3D_modeling

Hur funkar det då? Datorprogrammet skivar upp föremålet i tunna skivor, så tänk ditt föremål som om varje skiva är som ett genomskinligt och rutigt papper. Om du ritar en cirkel på det med en tuschpenna. Lägg dem exakt på varandra så representerar din cirkel ett glas. Nu ger datorn varje sida ett höjdnummer och varje ruta får två nummer. Detta är alla punkter som 3D skrivaren skall passera över så att den vet hur den skall åka och lägga ut det varma materialet.

Datorprogram för att modellera bilder är bland annat Simplify3D, Autodesk 123D. Tinkercad är det program som vi använder det är ett bra program som är gratis och kan köras i alla webbläsare. (om du har problem med inlogg gå till "inställningar" och under "sekretess" och "innehållsinställningar" fylla i "tillåt att lokal data sparas" Tinkercad har ett Galleri där du kan hitta det föremål som du söker eller du kan ladda ner och ändra föremålet så att det blir som du vill. Programmet har en arbetsyta och en meny med massor av olika former, bokstäver siffror och figurer. Från menyn drar du in den formen du vill ha och omformar det. För den som brukar rita 2D är detta ett helt nytt sätt att tänka. För att göra ett glas så tar du en cylinder och fyller den med tomrum istället för att bara rita väggarna.

Nu är du redo att gå vidare till. Följ länken här eller tryck på knappen nedanför bilden.

Copyright 2021 Magister Wiklund
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång